Coș
Publicat de Martin
Ce sunt sobele de teracotă? Teracota este un amestec de argila cu alte agregate (nisip, caolin etc.). Placile din teracota sunt realizate prin presare mecanica, apoi uscate treptat.Dupa uscare placile din teracota se pot glazura utilizand oxizi metalici de diferite culori (maro, alb verde etc.). Dupa aceea placile din teracota trec la procesul de coacere treptata, intr-un cuptor. Temperatura de coacere depinde foarte mult de oxidul folosit, astfel culorile inchise (ex. culoarea maro) se obtin la temperaturi mai mici, iar culorile deschise se obtin la temperatura mai mari si chiar de coaceri mai multe (ex. culoarea alb). Sobele din teracota sunt realizate din cahlele de teracota glazurate in diferite culori si cu diferite modele. Sobele din teracota sunt aparate destinate incalzirii locuintelor, utilizand 3 moduri:  Cum funcționeză soba de teracotă? Conductivitatea termica este cand caldura se transmite intre particulele de material în relativa imobilitate, fenomenul se numeste conductivitate.  Convecția este când particulele de … Continuat
adelaparvu.com-despre-fabrica-de-sobe-Teracota-din-Medias-Foto-Adela-Parvu-4

Ce sunt sobele de teracotă?

  • Ce este teracota?

Teracota este un amestec de argila cu alte agregate (nisip, caolin etc.). Placile din teracota sunt realizate prin presare mecanica, apoi uscate treptat.
Dupa uscare placile din teracota se pot glazura utilizand oxizi metalici de diferite culori (maro, alb verde etc.). Dupa aceea placile din teracota trec la procesul de coacere treptata, intr-un cuptor. Temperatura de coacere depinde foarte mult de oxidul folosit, astfel culorile inchise (ex. culoarea maro) se obtin la temperaturi mai mici, iar culorile deschise se obtin la temperatura mai mari si chiar de coaceri mai multe (ex. culoarea alb).

Sobele din teracota sunt realizate din cahlele de teracota glazurate in diferite culori si cu diferite modele.

Sobele din teracota sunt aparate destinate incalzirii locuintelor, utilizand 3 moduri: 

Cum funcționeză soba de teracotă?

  • A. conductivitate termica
  • B. Convectie
  • C. Radiatie.

Conductivitatea termica este cand caldura se transmite intre particulele de material în relativa imobilitate, fenomenul se numeste conductivitate.

 Convecția este când particulele de gaz încălzesc, se dilată, devin mai ușoare și se ridica, locul lor este preluat de particule mai reci. Aceste fenomen se numeste transfer de căldura prin convectie.

Suprafețele deschise si lucii radiaza mai putin decat cele inchise si neregulate. Soba din teracota incalzeste toate celelalte corpuri din camera cu ajutorul radiatiei termice.

Poze demonstatice despre cele 3 moduri.

Conducția termică
Încălzirea prin convecție termică
Încălzirea prin radiație termică

Relația soba-coș?

Ansamblul soba-cos este un sistem static de ardere la care aerul si gazele circula prin convectie libera.
Pentru a exista circulatie este necesara o depresiune în focar față de aerul din camera.
Depresiunea (tirajul) se realizeaza datorita densitații mai mici a coloanei de gaz din ansamblu fată de cea a aerului la iesirea din cos.
Daca in camera este mai cald decat afara convectia are loc si fara foc (tiraj initial), de aceea la unele sobe se poate inchide accesul la cos. Vara este foarte greu sa se aprinda focul in soba deoarece tirajul initial lipseste. Dupa aprinderea focului, in circuitul sobei se afla un amestec cald de gaze: vapori de apa, dioxid de carbon, azot, oxigen in exces, etc. Cea mai mica densitate o au vaporii de apa ce rezulta din arderea lemnului sau a hidrocarburilor (gaz natural, petrol, carbune), dar si celelalte gaze calde au densitate mai mica decat aerul exterior si contribuie la tiraj.
Constructia unei sobe ceramice (samota + teracota) urmarește realizarea schimbului de căldura între gazele calde si ceramică, precum și acumularea căldurii în masa sobei. Pentru cresterea suprafetei de schimb de caldură soba conține un labirint de canale (fumuri) accesibile din exterior prin dezlipirea unor capace. Pe canale si pe coș se depune un amestec inflamabil de funingine (negru de fum) și de gudroane și este necesară curățarea lor periodică pentru a evita pericolul de incendiu. După arderea cu flacara a carbunilor sau lemnelor, combustibilul se carbonizeaza si formează jarul, care necesita pentru ardere mai putin aer, iar tirajul se poate reduce inchizand partial usa cenusarului.