Coș
Publicat de Martin
Probleme comune și soluționarea acestora : Cum Să Rezolvi Cele Mai Frecvente Probleme Ale Șemineelor și Sobelor ?Utilizarea șemineelor și sobelor aduce un plus de căldură și confort în orice casă, dar pot să apară și o serie de probleme. Iată câteva dintre cele mai comune situații cu care vă puteți confrunta și cum le puteți soluționa eficient. Soluția : Este esențial să vă curățați coșul de fum periodic și regulat. Această operațiune ar trebui să fie făcută de un profesionist cel puțin o dată pe an pentru a asigura o funcționare sigură și eficientă. Soluția : Verificați dacă coșul de fum este obturat/blocat sau dacă există suficient aer în cameră pentru combustie. Deschideți o fereastră pentru a îmbunătăți fluxul de aer sau consultați un specialist pentru soluții personalizate. Soluția : Utilizați lemn uscat și bine ales pentru combustie. Lemnul umed , proaspăt tăiat , din specii care conțin multe … Continuat

Probleme comune și soluționarea acestora : Cum Să Rezolvi Cele Mai Frecvente Probleme Ale Șemineelor și Sobelor ?
Utilizarea șemineelor și sobelor aduce un plus de căldură și confort în orice casă, dar pot să apară și o serie de probleme. Iată câteva dintre cele mai comune situații cu care vă puteți confrunta și cum le puteți soluționa eficient.

 1. Acumularea de Funingine și Gudron
  Problema : Depunerile de funingine și gudron pe pereții interni ai coșului de fum pot micșora fluxul de aer și pot crește riscul de incendiu.

Soluția : Este esențial să vă curățați coșul de fum periodic și regulat. Această operațiune ar trebui să fie făcută de un profesionist cel puțin o dată pe an pentru a asigura o funcționare sigură și eficientă.

 1. Tragerea Ineficientă
  Problema : Fumul nu este evacuat corespunzător și se întoarce în cameră, ceea ce poate fi cauzat de o tragere slabă.

Soluția : Verificați dacă coșul de fum este obturat/blocat sau dacă există suficient aer în cameră pentru combustie. Deschideți o fereastră pentru a îmbunătăți fluxul de aer sau consultați un specialist pentru soluții personalizate.

 1. Arderea Incompletă a combustibilului folosit .
  Problema : Lemnul nu arde complet, lăsând în urmă resturi și producând o cantitate mică de căldură.

Soluția : Utilizați lemn uscat și bine ales pentru combustie. Lemnul umed , proaspăt tăiat , din specii care conțin multe rășini sau lemnul tratat pentru a nu putrezi sau pentru a îndepărta diverse insecte, pătat de ulei sau anumite substanțe ori vopsit nu arde eficient și produce mai mult fum și depuneri.

 1. Deteriorarea Șemineului sau Sobei
  Problema : Crăpăturile sau deteriorările la nivelul corpului șemineului sau a sobei pot afecta performanța și funcționarea în siguranță a acestora .

Soluția: Inspectați periodic și regulat șemineul sau soba pentru a observa orice semne de deteriorare și reparați sau înlocuiți zonele sau părțile avariate. Este important să abordați aceste probleme rapid pentru a preveni riscurile mai mari.

 1. Eficiență Energetică Scăzută
  Problema : Șemineul sau soba nu produce suficientă căldură sau consumă prea mult combustibil.

Soluția : Asigurați-vă că utilizați un echipament eficient din punct de vedere energetic și că acesta este dimensionat corespunzător pentru spațiul pe care doriți să îl încălziți. De asemenea, considerați instalarea unui element de șemineu (element cu clapetă) sau a unei uși de sticlă pentru a îmbunătăți retenția căldurii.

Concluzie
Menținerea în uz și utilizarea corectă a șemineelor și sobelor necesită atenție și intervenții regulate și periodice. Prin adoptarea unor măsuri preventive și prin efectuarea unor verificări și curățări regulate, puteți evita problemele comune și vă puteți bucura de căldura și confortul pe care acestea le oferă, în siguranță și cu eficiență maximă.