Coș
Publicat de Martin
Mito-uri și concepții greșite despre grătar: Clarificări. Câteva neînțelegeri și explicații științifice pentru grătarele de grădină.

Mituri și concepții greșite despre grătar - Clarificări utile tuturor

Pregătitul diferitelor mâncăruri pe grătar, în limbaj popular "Grătarul", ca și activitate de vară în aer liber, este omniprezent în aproape toate culturile și a devenit un element esențial al petrecerilor cu familia și/sau prietenii în grădină sau în natură în spații special amenajate. Cu toate acestea, ca orice activitate populară, grătarul este înconjurat de numeroase mituri și concepții greșite, preluate și lăsate moștenire sau transmise din om în om de așa ziși meșteri grataragii sau de bucătari de ocazie . Aceste idei preconcepute îi împiedică adesea pe oameni să exploateze întregul potențial al grătarului și să se bucure de savoarea produselor gătite cu ajutorul acestuia . Să vedem în rândurile următoare care sunt câteva dintre aceste neînțelegeri comune și adevărul din spatele lor!

Mitul 1 : " Gătitul la temperaturi înalte este cea mai bună metodă pentru toate alimentele."
- Lucru susținut, uneori cu tărie, de unii dintre specialiștii de ocazie care utilizează tehnica gătitului pe grătar.

În realitate deși gătitul la temperaturi înalte poate fi potrivit pentru a obține o caramelizare rapidă a exteriorului unor alimente, respectiv anumite tipuri de carne, nu este ideal pentru toate alimentele. Peștele, crustaceele sau alte vietăți marine , carnea de pasăre și marea majoritate a legumelor și fructelor beneficiază mai bine de gătitul la temperaturi mai scăzute și mai lent , modalitate care permite ca alimentului să fie gătit uniform fără a se usca sau arde la exterior.

Mitul 2 : " Marinarea cărnii înainte de gătit este esențială pentru a obține un rezultat suculent și gustos ."
- O altă metodă de preparare pe care unii dintre cei ce folosesc des grătarul o susțin ca fiind absolut necesară .

În realitate, deși prin marinare carnea va prelua din aromele marinadei (a baițului) folosite și va deveni mai fragedă datorită compușilor acizi din aceasta și bineînțeles mai suculentă , nu este întotdeauna necesară. De foarte multe ori doar sarea și piperul aplicate pe carne înainte de gătit sau condimentarea în timpul gătitului sunt suficiente. Cheia succesului în obținerea unui produs gustos pregătit pe grătar stă mai ales în calitatea ingredientelor folosite și în tehnicile adecvate de gătit.

Mitul 3 : "Lemnul pentru afumare este doar un aditiv pentru flăcări, nu are un impact mare asupra gustului ."

Realitatea a demonstrat celor care folosesc grătarul în mod frecvent că tipul de lemn folosit pentru afumare contează foarte mult , că poate influența semnificativ gustul alimentului pregătit. Diferite tipuri de lemn folosite la grătar, cum ar fi : măr, nuc, cireș, mesteacăn, hickory, mesquite și de alte esențe, oferă arome diferite, care se potrivesc cu diverse tipuri de carne și legume. Utilizarea lemnului de afumare este o formă de artă și știință culinară, care adaugă dimensiuni de gust mai profunde alimentelor.

Mitul 4 : " Grătarul este nesănătos ."
- Este o altă idee susținută de unele persoane și mai ales de adepții stilului vegan naturist, de cei care propovăduiesc consumarea alimentelor într-o stare cât mai naturală, chiar fără gătire .

Realitatea din viața de zi cu zi ne arată că , deși unele studii sugerează că gătitul la temperaturi înalte este nesănătos deoarece în urma gătirii în acest mod se pot produce compuși nocivi în produsul finit, grătarul preparat corect poate fi și este sănătos și mai ales gustos . Prepararea pe "Grătar" a peștelui, legumelor și cărnurilor slabe, cu utilizarea minimă a produselor oleaginoase sau grăsimilor, este o metodă sănătoasă și delicioasă de preparare a alimentelor. Plus că, în timpul gătitului la grătar însăși grăsimile în exces din carnea de pregătit se scurg, conținutul acestora în produsul rezultat fiind mai redus .

Mitul 5 : "Mâncărurile de la grătar au întotdeauna același gust ."
- O ală găselniță a celor care au alte preferințe culinare , sau a celor cărora nu l-e reușesc niciodată micii ..

În realitate, în ziua de astăzi, varietatea tehnicilor de gătit la grătar experimentate de adevărații maeștri bucătari și multitudinea condimentelor care pot fi folosite permit crearea unei game infinite de combinații de arome și gusturi. Prin condimentare, marinare sau alte tehnici culinare folosite și totodată prin utilizarea diferitelor tipuri de lemn pentru afumare , fiecare sesiune de grătar poate produce un profil de gust unic și special al mâncărurilor obținute.

Grătar Memphis XL cu roți, cenușar

Pregătitul mâncărurilor pe grătar este mult mai mult decât o simplă metodă de preparare a alimentelor în aer liber. În funcție de pregătirea în domeniul gastronomic a persoanei care face "Grătarul", această metodă de gătit a ajuns să fie ridicată la gradul de " Artă Culinară" . Demontând aceste mituri, nu doar că înțelegem mai bine știința din spatele grătarului, dar ne putem bucura și mai mult de experiențele gustative pe care le oferă. Fie că este vorba despre un simplu prânz în familie sau despre o petrecere mare cu prietenii, grătarul ne aduce întotdeauna împreună dezvăluindu-ne plăcerile mesei și puterea comunității.