Coș
Publicat de Martin
Unul dintre cele mai importante criterii pentru lemne de foc bune este ca acesta să fie suficient de uscat. Cu toate acestea, contează ce tip de lemn dorim să folosim ca focar, deoarece soiurile cu un conținut ridicat de rășini, cum ar fi pinii sau pomi fructiferi, nu sunt recomandate pentru acest lucru.
nehany-tipp

Unul dintre criteriile unui lemn de foc bun este ca acesta să fie suficient de uscat. Cu toate acestea,  contează ce tip de lemn dorim să folosim, deoarece soiurile cu un conținut ridicat de rășini, cum ar fi pinii sau pomi fructiferi, nu sunt recomandate pentru foc.

Pentru foc, sunt recomandate tipurile de lemn de esență tare, cum ar fi lemnul de stejar, fag și salcâm. Uscarea lemnului durează un an și jumătate de la tăiere. Acesta este timpul necesar pentru a reduce cât mai mult conținutul de umiditate al lemnului și pentru a putea fi folosit eficient în șemineu sau sobă.

Este important să  flosiți lemn de esență tare, cu conținut scăzut de rășini și cu un conținut de umiditate de 20% sau mai puțin. Trebuie știu faptul că lemnul arborilor proaspăt tăiați are un conținut de umiditate de până la  50% , iar unele specii pot avea un conținut de umiditate de chiar până la 60-70% după tăiere. Cea mai mare problemă cu lemnul de foc cu un conținut ridicat de umiditate este că, în timpul arderii, se generează o cantitate mare de vapori de apă, care reduce căldura, reducând astfel semnificativ și eficiența instalației de ardere.

În plus, datorită mai multor vapori de apă, din gazele de ardere se precipită mai mult condens, care este un lichid foarte acid și duce la distrugerea atât a instalația de ardere, cât și a coșul de fum.

 După tăiere, este important să păstrați lemul într-un loc unde nu este expus umezelii directe sau precipitațiilor, dar este asigurată o mișcare adecvată a aerului. Fără o mișcare adecvată a aeruli, pe lemn se poate forma mucegai. Cel mai recomandat loc este un fel de depozit sau o parte a unei terase pe jumătate acoperite care nu are pereți laterali.  În esență, lemnul de foc trebuie depozitat într-un loc unde este protejat de ploaie, dar unde circulația aerului este adecvată,  ceea ce poate ajuta la uscare. Dacă doriți să așezați lemnul lângă un perete în timpul uscării, asigurați-vă că există un spațiu de cel puțin 5 cm între perete și lemnul de foc.

În cazul în care cumpărați lemn tăiat proaspăt pe care trebuie să îl  uscați, este important să negociați cu comerciantul pe bază de metri cubi și nu pe baza greutății, deoarece lemnul pierde din greutate în timpul uscării.