Compararea obiectivă a avantajelor și dezavantajelor diferitelor sisteme de încălzire existente pe piață ajută clienții să facă o alegere informată cu privire la sistemul cel mai potrivit pentru locuința , casa de vacanță sau locul lor de muncă. Vă aducem la cunoștință un rezumat al celor mai comune și frecvent folosite sisteme de încălzire :
A. Încălzirea Centrală cu Radiatoare/Calorifere
- Avantaje:
O distribuție uniformă a căldurii în întreg spațiul de încălzit printr-un sistem de radiatoare dedicate. Sistemul de încălzire centrală distribuie uniform căldura în întreaga clădire, asigurând o temperatură constantă în toate încăperile.
Sistemele centrale de încălzire prezintă mai multe opțiuni de combustibil pe care îl folosesc. Aceste sisteme pot fi operate cu gaz, produse petroliere, lemn sau chiar surse regenerabile de energie, oferind utilizatorilor posibilitatea de a alege sursa de energie dorită. - Dezavantaje:
Costurile de proiectare și instalare a întregului circuit termic sunt mai ridicate . Instalarea unui sistem care acoperă întreaga clădire necesită o investiție inițială semnificativă , totuși o investiție care se recuperează destul de repede în timp. Aceste sisteme necesită o utilizare în regim supravegheat pentru a evita diferitele probleme care pot să apară totodată necesită operațiuni întreținere regulate pentru ca sistemul să funcționeze la capacitate maximă și într-un mod optim.
B. Încălzire Centrală în sistemul Încălzire prin pardoseală:
- Avantaje:
Din punctul de vedere a confortului încălzirea prin pardoseală asigură o distribuție uniformă a căldurii de jos în sus , ceea ce este deosebit de plăcut, deoarece încălzește prin podeaua locuinței. Ca și eficiență energetică acest tip de circuit energetic funcționează deosebit de eficient la temperaturi mai scăzute, ceea ce poate reduce consumul de energie și costurile cu combustibilii folosiți. - Dezavantaje:
În ceea ce privește acest sistem putem spune că există anumite limitări la instalare , deoarece integrarea ulterioară în imobilele deja finalizate poate fi destul de complicată și costisitoare în ceea ce privește costurile. Totodată prin aceste sisteme încălzire spațiului este mai lentă , se ajunge mai lent la temperatura dorită comparativ cu alte sisteme.
C. Încălzirea cu Sisteme de Convecție - Convectoare:
- Avantaje:
Ca și raport de instalare cost-eficientă sunt foarte avantajoase. Aceste sisteme sunt mai ușor și mai ieftin de instalat decât încălzirea centrală cu radiatoare sau cea în sistem prin pardoseală. În ceea ce privește încălzirea spațiului aceasta se face în timp mai scurt. Aceste sisteme pot încălzi mult mai rapid încăperile în care sunt instalate . - Dezavantaje:
În ceea ce privește distribuția căldurii aceste dispozitive nu oferă o distribuție a căldurii la fel de uniformă ca încălzirea centrală sau prin pardoseală. Căldura se concentrează în principal în jurul dispozitivului, aerul din încăpere încălzindu-se în mod progresiv și mai lent.
Dacă vorbim despre eficiență energetică pe termen lung, acest sistem poate consuma mai multă energie decât alte tipuri de sisteme de încălzire, mai ales dacă spațiul de încălzit nu este izolată corespunzător.
D. Încălzirea cu Sobă de Teracotă:
- Avantaje:
Putem începe cu faptul că , cu aceste sisteme de încălzit beneficiem de căldură de lungă durată. Sobele de teracotă înmagazinează căldura pentru o perioadă mai lungă de timp, chiar și după ce focul s-a stins, ceea ce crește eficiența energetică. Din punct de vedere estetic , acestea sunt adesea alese și ca element decorativ, deoarece plăcile din teracotă sunt disponibile în diverse culori și modele, astfel încât se pot potrivi cu stilul casei și totodată se pot asorta cu zugrăveala, mobilierul și decorațiunile din interior. - Dezavantaje:
Necesită spațiu mai mare pentru instalare. Soba de teracotă ocupă mai mult spațiu decât sistemele moderne de încălzire, deci nu este ideală pentru spațiile foarte mici. Încălzirea este mai lentă , soba se încălzește relativ lent, ceea ce înseamnă că nu oferă căldură imediată în zilele mai reci , lucru care este totuși compensat de faptul că păstrează și implicit radiază căldură mai mult timp după încălzire.
REZUMAT
Diferitele sisteme de încălzire, precum: Încălzirea centrală cu calorifere, Încălzirea centrală prin pardoseală, Convectoarele și Sobele de teracotă, au avantaje și dezavantaje diferite. Alegerea unuia dintre aceste sisteme poate depinde de caracteristicile locului, obiceiurile de încălzire, preferințele estetice precum și de bugetul alocat și totodată de considerentele pe care se bazează fiecare în ceea ce privește eficiența energetică a sistemului ales. Este important ca cei care iau deciziile să evalueze cu atenție acești factori pentru a alege cea mai potrivită soluție de încălzire pentru locuință , casa de vacanță sau spațiul comercial/industrial.