Vízteres kandallók

Az egész házat egy nagy teljesítményű fűtőberendezés és a kandalló varázsa melegíti.

A vízteres kandalló hatékony ötvözete a modern és a hagyományos fűtési technikáknak. A vízteres kandalló tűztere felett, vagy körül egy víztartály van.  A tűz felfűti a tartályban lévő vizet és a felmelegített folyadék, a fűtésrendszeren keresztül, a ház minden helységét képes felfűteni. Ez lehetővé teszi, hogy Ön egy vízteres kandallóval gazdaságosan és egyszerűen fűtse fel egész otthonát!

A vízteres fatüzelésű kandallók összeköthetők a már meglévő fűtőrendszerekkel és napelemekkel összehangolva is képesek dolgozni.

Képesek fürdőszobai- és konyhai használatra alkalmas használati meleg víz előállítására. A meleg vizet melegvíztárolókban is össze lehet gyűjteni, így folyamatosan rendelkezésre áll a kívánt hőmérsékletű víz.
A fának köszönhetően, a vízteres kandallók jelentős fűtési költség megtakarítást tesznek lehetővé, a környezetet kímélve.
Sőt, a fa, azon túl, hogy a leggazdaságosabb fűtőanyag, bárhol könnyen elérhető.

Hogyan fűt a vízteres kandalló?

  • A vízteres kandalló az üvegein keresztül sugárzó hőt ad.  A sugárzó hővel azt a helységet fűti ahol be lett építve és természetesen így élvezheti a tűz látványát is.
  • A vízteres kandalló gyakorlatilag egy kazán, mert a vízterének köszönhetően a teljesítménye egy részét a fűtésrendszerben lévő víz felmelegítésére fordítja. A beépített vízteres hőcserélőben a víz felmelegszik. A felmelegített vizet a fűtésrendszer továbbítja a ház különböző szobái felé.  A megfelelő kialakítással akár a fürdéshez, mosogatáshoz szükséges meleg víz előállítására is alkalmas.

A vízteres kandalló előnyös tulajdonságai

  • Komfortosabb, mint egy légfűtésű kandalló, mert az egész ház egységes felfűtését meg tudja oldani a segítségével.
  • Környezetbarát
  • A vízteres kandallós fűtési rendszer kiegészíthető környezetbarát és költségtakarékos napkollektoros fűtéssel, valamint használati meleg vízellátás is megoldható a használatával. A kandalló nem csak fő hanem akár kiegészítő fűtésként is használható
  • Akkor is segítséget nyújt, ha a gázszolgáltató éppen elzárja a csapot

Mit kell biztosítania a vízteres kandalló működtetéséhez?

1. A kémény

Jó minőségű, és megfelelő keresztmetszetű kémény szükséges. A vízteres kandallók kilépő füstgáz hőmérséklete általában alacsonyabb a légfűtéses változatokénál, ezért a vízteres kandalló típusok érzékenyebbek a megfelelő kéményméretre.

2. Zárt égésterű kandalló, friss levegő utánpótlással

A kandallók léteznek nyitott és zárt fűtésrendszerbe köthető kivitelekben. Az előbbinél nyitott tágulási tartályt kell alkalmazni, míg az utóbbi rendelkezik egy beépített hűtőkörrel, amely nem engedi felforrni, amely rendkívül balesetveszélyes! A maximális biztonság elérése érdekében: Válasszon zárt rendszerre köthető modelleket!

3. Központi fűtésrendszer

Vízteres kandallók esetén – ha korábban nem volt – ki kell alakítani, mert különben nem tudjuk szétosztani a kandalló által termelt hőenergiát a fűtendő helységben. A megfelelően kialakított, tervezett fűtésrendszer elengedhetetlen alapja a jól működő vízteres kandallónak. A méretezést és kivitelezést minden esetben bízza szakemberre!

Fontos!

A legtöbb vízteres kandalló beépítés ezen a ponton kerül vakvágányra. Gyakran kimaradnak például a keverőszelepek. Nagyon fontos, hogy az előremenő vízhőmérséklet nem legyen kevesebb, mint 60-70 fok, és az is nagyon fontos, hogy a visszatérő víz hőmérséklete se legyen túl alacsony (például ne essen 50 fok alá).

Ellenkező esetben a kandallóban lecsapódik a pára (kondenzálódik). A pára mindig a meleg oldalon, tehát a kandallóbetét belső oldalán csapódik le. A lecsapódó pára a kémény, a füstcső és kandallóbetét belső, felületein keletkezik, ezért ennek hatására:

  • a kandallóbetét rozsdásodik,
  • a lecsapódó pára az égéstermékkel keveredve kátrányos lerakódást képez, amely kellemetlen szagú és jól szigetel, így csökkenti a hatékonyságot.
  • A kialakuló kormos kátrányos lerakódás vezet a koromégéshez, amely a kandallóbetét és a kémény javíthatatlan károsodását, végső esetben épülettüzet is okozhat.

A kondenzáció a nem helyesen megválasztott tüzelőanyag, tüzelési technika, illetve a nem megfelelő beszerelés eredménye. Amennyiben egy kandallóbetét kondenzálódik, a kéményben kialakuló huzat mértéke is alacsonyabb lesz, ami gyakran okozza a füst visszaáramlását is.

A motoros keverőszelepek és puffer tartály beillesztése a rendszerbe sokszor elengedhetetlen. Ezek a komponensek jelentősen emelik a beruházás költségét, de nélkülük a beépített kandalló nem tud megfelelően működni.

A beszerelési munkálatokat mindig bízza szakemberre!

 

Kosár